Monday, 16 July 2012

Laskar Pelangi Di Pulau Perhentian..

Assalamualaikum sahabat² kawang².. Kayanya udah lama banget gue ga ngepost entry di shini ya.. Naa, makanya skrg gue kembali sama teman² mau bkongsi dikit coretan atau bingkisan cerita hidup gue. Ambek nok, bejeler lidoh duk ngomong indoneshia.. Ace tengok gambo² ambe tayang sebeloh ni..bukan saje saje tepek sini, comey op op hok Allah buat ? Ijinin gue bercerita soal pengalaman dan kenangan gue sepanjang Program Sukan & Rekreasi di Pulau Perhentian pd 10-14 Julai yg lepah.

Alhamdulillah, Syukurillah.. Terima kasih Allah sbb byk titipkan kegembiraan serte kesenangang kpd kami keluarga bm dlm usehe kami nok melancarkan program ini. Pujian tahmid ini kami hulurkan kpdMu Allah yg sebaik-baik perancang. Dalang entry ning, Inshaallah aku cube tulih mende yg aku rse, dan aku pasti semue org rase.. Lebih kurang refleksi lah, tp dok ah mcm refleksi dlm blog Maitasha, tulis supo nok gi Mekoh takbuh balek balek ! Aku akan mengoret ceritera SEBELUM, SEMASA & SELEPAS program ini dilaksanekan.. Hok mane ade daroh tinggi tu mitok kelik awl kuh ! kuh ! kuh !

SEBELUM
Usainye aku telah diberi amanah sebagai Naib Pengerusi bg program ini. Ala bale ! Ala padang ! berat dohla dalam pale aku mikir. Bende petame tlintas dlm pale aku adalah kate² Saidina Umar Karamallahuwajhah.. 

" Benda yang paling berat untuk dipikul adalah AMANAH "
" Benda yang paling ringan pula adalah BERJANJI " 
" Yang paling jauh adalah MENGINGATI ALLAH "
" Yang paling dekat dengan kita adalah MATI "

Aku pun duk menung sorang mikir gok ah berat jugok mende aku dapat ni tp Inshaallah aku bowok amanoh ni letok dalam kocek jage molek ! Oke, skrg aku nok cite sebelum gi, takbuh ah cite pengalaman aku mengurus ke bende, sbb tajuk kat atah nung pun laskar pelangi. Jadinye nok cerite hok sedak sedak didengor lah ngeh3.. Aku xmo gune kata ganti nama ' aku ' .. Sebaliknye aku nok gune KAMI kerana kami ni merujuk pd Keluarge BM ..

Sebelum ni, Kami dok tahu pun tempat ni menyeronokkan... Sebelum ini kami takdok pun keyakinan diri bile berade dlm air, Kami langsung dok tahu mcm mne cre nk lihat KEBESARAN ALLAH di dasar laut.. Bahkan ade diantare kami ni dok kenal satu same lain. Eh name nape ea die ni ae ? Hok teruk agi, ' eh die ni budok bm jugok ae ? Hok lagu ni teruk bebenor molek aku humban dalam laut je bia kene gonye di landok laut.. Dokleh gitu, kite kan satu usrah, satu keluarga.. Biarlah ade sifat kasihkan saudara kite..
 Like our Prophet Muhammad says :

" La yukminu ahadukum, hatta yuhibba liakhihi mayuhibbu linafsih "
' Tidak beriman seseorang itu sehinggalah dia kasihkan sahabatnye lebih drpd dia kasihkan diri sendiri '

SEMASA
Ning aku nok kabo ke mung mung sume pulok mase ade dinung. Dinung,kami belajo psl pengurusang, kami belajor pasal persahabatang, Kami belajo psl menghargai keindahan alam, kami belajo bersyukur..kami belajo pasal eratnye tali ukhwah di antare kami, kami jugok belajo mcm mne robohkan benteng sikap asobiah yg ade dlm pancreas serta rahim kami. Demi Allah, terlalu banyok mende hok kami belajo sini, kalu nok royak sute sute aku rase subuh Jumaat minggu depan baru abih..

Aku pun nok cite sikit ah. Jenih aku ni minat sgt binatang. Orang puteh kate 'animal lover'.. Acecey skiping lok. Jadinye nok dijadikan cerite aku napok si tasha mansha ha ha ha ning, hok 7eleven dgn gelok ketawe nye, aku napok die ralek je duk senokeling. Mmg gaye pun mcm keling doh. Supoh kelako muke, aku rase nok golek dlm air suke tgok muke ye. Bapok mate mcm mate leboh. Aku pun royak lah nok pinjam mcm napok sedak je paka spek belalang tuh. Tasha pung dgn rase serbe salohnye die beri ( walopung aku tahu die dok puah agi senoh keling ) .. 
Okay, pertama kalinye dlm hidup aku.. Aku lihat kt dasor laut tu bermacang macang jenih ikan, hidupan, yang selame ning aku hanye tgok di discovery chanel ataupun national geographic. Mulut aku ning dok breti breti memuji Allah di ats segale kebesaran dan keidahan ciptaannNya.
Subhanallah.. Comeynyerrr.. Seriously aku mmg jaming kalu mung gi mung dok akan nyesal, sbb bukan mu buleh gi Pulau ning skali seminggu boh..



 Gambo kat sebeloh ni lah yg jadi peleknye puok puok ning. Ni landok laut, kami buleh napok lah penuh puok² landok ni duk tengoh tu, wat ijtimak ulamak gamoknye. Dok pun perhimpunan mingguan. Rama sungguh. Fest aku tengok sapa takut nok gi dekat. Sebabnye seorang drpd keluarge kami kene dok. Tu lah jue, excited sgt igt rambutan ah tu nok koyok kulit,makang. Ke guane jue ?
Tp alhamdulillah takdok bnde bnde, cume se je ade berlaku sedikit saloh fhm la mase aku duk dinung, dok smue tahu tp gtu lah ambil yg jernih buang yg keruh. Senyum tak perlu kata apa apa..

Ni lah aktibiti kami mase nyelam tuh, bagi ikan ikan ni makang. Supoh bijok bin benok ikan ni sungguh ah. Nok je aku tgkap tp dok buleh buleh. Licik gile. Aku syak diorg ade tubuh persatuan ni kot kot kekgi belang belang makang pahtu kene igak di manusie. Tu sek ye bejage awal ow..
tp part ni mmg bez sbb bukan jari aku je puok die gigit, abih badan aku. mcm dinodai puok aku. Naseb baek aku masih suci..

SELEPAS
Rindu. Tu je hok mampu aku kabo. Aku rindu kenangan di sane. Bayangkanlah, aku duk dinung serieh sikit habuk pun aku dok rase dgn stres dan tensionnye belajo ke masaloh anok bini ke nape ke.. Aku rase bebas, tenang bersame dgn ahli-ahli keluarge bm yg lain. Series aku syg mereka. Sbb tu bile aku diberi peluang utk mengurus, aku cube sedaye upaye aku utk memuaskan hati mereka. Aku cube wujudkan suasane harmoni, eratnye kami.. Dan aku bangge sbb aku punyai kawang kawang laki perempuan yg sgt sgt komited dgn kerja masing-masing. Aku jugok tabik spring dekat semue sbb masing2 koho rapat je aku tgok. Di group fesbuk kami ni dok jemu dok breti2 dgn post post dr ahli2 yg kabo rindu akan kenangan di sana... Harapan aku ah, aku ingin lagi melihat telatah dan ragam dr kawan2 sume. Aku ingin lg mendengar teriakan keriangan dan gelak tawa drpd kawan2 smue. Ucapan terima kasih tak terhingga aku tujukan kpd semua kerana anda semua adalah sebahagian daripada coretan kisah hidup aku.. Dan aku skali skali takkan pernah lupakan kenangan ini.. Sekian..

Dari sini kami kenal erti sebuah keluarga...
Dari sini kami pupuk akan eratnya tali kekeluargaan.
Dari sini kami ukir senyuman dan telatah kegembiraan..
Dari sini kami belajar akan indahnya Ciptaan Sang Pencipta..
Dari sini, kami tempuh hari-hari yg ga mungkin kami akan jemu..
Dan dari sini jugalah kami kumpul pengalaman bersama kenangan..
Untuk kami jaga dan kami pahat dalam ingatan bersama...
Selamanya... - BM Ambilan Jun 2011