Wednesday, 3 February 2016

Kelebihan Melazimi Amalan Membaca Surah Al Mulk Sebelum Tidur

Assalamualaikum wbt. Last aku update blog pelangimenari ni adalah September 2013, iaitu 3 tahun lepas. Fuh, boleh tahang lame bejamang dok sentuh blog. Alhamdulillah, 3 tahun dah Allah sambung lg nyawa ni. Sikit masa lagi, mati lah aku. Dakpelah, asal boleh tulis apa yg baik walaupun aku bukan orang baik, dan In Shaa Allah tumpang-tumpang pahala sbb Nabi sebut brg siapa menunjuki kpd org lain jalan kebaikan, maka dia dapat pahala seperti mana org yg mengerjakannya.


Terus pd point je.
Tengok dan tilik lah gambar di bawah. 
Bukti Allah pertontonkan kpd kita, 
Akan adanya azab & siksa kubur.





Point seterusnya.

Aku peringat tetiap malam kat diri aku supaya baca Al Mulk, kemudian ingatkan orang lain. Takdok ape yg terlintas melainkan aku takut dgn nasib aku sendiri kekgi dalam kubur, dan aku nk tgk jugak org lain selamat kekgi dalam kubur, mudah mudahan same same dgn aku sekali.

Doh Bakpe Kene Amal Baca Al Mulk setiap malam sebelum tidur ?

Nok senang faham, gini je. Surah Al Mulk ni akan selamatkan kita dari azab kubur. Bile kite mati, itu menandakan dah terpisahnye kite drpd dunie. Makne kate, takdok kesempatan dah nk beramal, bertaubat dan bowok bekal. Bile org pikul kite, letok dlm lubang kubur maka mule-mule kite akan didatangi Mungkar dan Nakir.  Bulih jawab, Alhamdulillah. Dok bulih jawab, bulih sakit lah. Sbb tu Nabi sebut siapa yg selamat persinggahan pertama yakni alam barzakh, atau alam kubur, maka akan dimudahkan baginya persinggahan seterusnya yakni alam akhirat.



Nabi kate, kalau manusie ni tahu azab dan penderitaan org yg tgh kene sekse dalam kubur, maka takdok sorang manusie pun akan tidur dengan lena. Nabi kabo lagi, kalu tidak kerana aku khuatir manusie ni tak akan berani nok sentuh nok urus mayat sebab terlalu takut, nescaya aku berdoa kpd Allah supaya Allah perdengarkan suara jeritan azab kubur kpd manusia. Allahurobbi, aku takut bab ni sungguh pun sbb Sayyidina Umar sendiri pun nangih basoh janggut bile cerite bab kubur. 

Sahabat tanya dia, hei Umar bakpe mu nangih kalu cakak pasal kubur. Mu pernoh jugok cakak pasal neraka, tp dok nangih macam ni pun ? Jawab Umar,

" Sebab aku pernah dengor Nabi kata tidak ada penderitaan dan pemandangan yang lebih menakutkan pernah aku lihat melainkan pemandangan azab dalam kubur "

Sahabatku yg baik. Surah Al Mulk ni 2 muke setengoh je. 30 ayat je, dok sapa 10 minit pun bace. Ape kate, kite bace dlu slow. Bile dah terbiase, lame lame kekgi jadi mcm dok kene selagi dok bace Al Mulk sebelum tidur. Percayalah sahabatku yg baik. Pgg sungguh-sungguh dgn ape yg Allah janji, org beramal dgn Surah ni, In Shaa Allah die selamat dalam kubur kekgi.

Assalamualaikum wbt.