Sunday, 21 October 2012

Siapa lagi kalau bukan aku ?


" Apabila mati seorang anak Adam, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. Sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat kepada orang lain dan anak soleh yang mendoakan ibu bapanya " - Hadis Sahih ( Muslim )
Kita ...
Punya ibu, punya ayah,
Andai kata ayah kita mati malam ini ? Andai kata ibu kita sekejap lagi bakal pergi selamanya ? Adakah kita punya ruang punya waktu utk sekurang² nya mengucup dahi mereka buatkali terakhir dan membisikkan ..

" Saya sayang ayah ! Saya sayang mak ! "

Atau hanya ada teriakan di dalam hati di saat mereka terbujur kaku di pembaringan ? Teriakan yang mendesak kita utk kecewa dengan derhakanya kita, jahatnya kita dengan mereka ?

Mak ! sy banyak buat salah dengan mak ! sy derhaka dengan mak ! Ampunkan sy mak !
Ayah ! Tolong sy ayah ! Maafkan sy ayah sbb sy selalu menyakiti ayah !

Ingat ! Andai mereka mati atau meninggal dunia tepat jam 12 tgh malam. Apa yang berlaku sewaktu 7:58, 7:59 itu adalah sangat² penting. Cuba anda tanyakan kpd diri anda sekalian ? Sejauh mana anda menjamin anda telah menjadi seorang anak yang soleh dan solehah ? Seberapa kerapkah anda mengucap sayang kepada mereka setiap hari ? Atau anda lebih kerap melontarkan ucapan ' syg bie ! cyg syg ! ' kepada kekasih anda ? Tanya ! 

Andai kata mereka meninggal dunia malam ini, atau esok atau seterusnya...
Sanggupkah anda memandikan jenazah ibu atau ayahmu ? Sanggupkah ?!
Sanggupkah anda utk mengafankan jenaza ibu mu atau ayahmu ?
Beranikah anda untuk mengimami solat jenazah ayah dan ibumu ? 
Atau kta langsung tak tahu macam mana nak urus jenazah ayah ibu kita sendiri ??!

Kononnya kita bangga dengan status akademik kita sekarang,tapi dalam pd kita kejar ilmu dunia, kdg² kita terlupa bahawa kita sedang ketinggalan jauh di belakang utk ilmu yang akan menyelamatkan kita di akhirat.
Ulama berpendapat org yang paling baik paling afdal utk menguruskan jenazah org tua adalah anaknya. Maka kalian persiapkanlah diri kalian sewajarnya..aku mohon dengan sangat . tolonglah.

Kerana sekiranya org lain yg terpaksa menguruskan jenazah org tua kita, sungguh ! Aku malu. Aku malu dengan driku. Tersangat malu. Di saat mereka mengurut keras perut ibumu yang sedang dimandikan. Di saat mereka mengikat kemas tali kafan utk ayahmu. Sungguh ! Kalau roh itu mampu berbicara, mereka sudah pasti di dalam kesakitan. Karna yg mereka inginkan adalah sentuhan lembut drpd tgn anaknya yg soleh dan solehah. Doa yang penuh mustajab oleh anaknya setelah selesai mengimami solat jenazah mereka. Di saat air mata mengalir tidak putus putus utk memohon rahmat Allah. Mustahil Allah akan mengabaikan doa itu  ! Mustahil ! Allahu yasma dua'ana.. Renungkanlah...Umi dan abahku,
Emi berjanji, akan ku bahagiakan umi dgn abah dunia akhirat..
Emi berjanji sekiranya umi dan abah terpaksa pergi dahulu dek kerana sayangnya Allah terhadap umi dan abah.. Emi yang akan jadi org itu !Tangan emi ini yang akan mengurut lembut perut abah sewaktu dimandikan ! Tangan ini yang akan mengafankan umi dan abah! Dan jasad ini ! Jasad ini yang akan mengimami solat jenazah kalian ! Inshaallah umi abah ! Emi tersangat sangat sayangkan umi dan abah. Andai saja umi abah bisa tahu.. -

No comments: